Máslová vánočka

Máslová vánočka

Ingredience na 650 g těsta na vánočku:

100 g másla
1 Sušené droždí Vitana
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru
1 Cukr s mandlovou příchutí Vitana
1 žloutek
1 lžička Citrónové kůry Vitana
25 g rozinek
20 ml rumu
25 g sekaných mandlí
50 g mandlí na posypání
1 rozšlehané vejce na potření
Jahodový Extra džem Hamé

 

Postup:

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí, části mouky a části cukru. Rozinky namočíme v rumu. Z vyběhlého kvásku, žloutků, rozpuštěného másla, zbytku cukru, mouky a soli zaděláme hladké těsto. Po prohnětení přidáme zbytek surovin. Rozinky s mandlemi nemícháme příliš dlouho, aby se neroztrhaly v těstě. Těsto necháme vykynout, mezitím ještě nejméně 2x znova promícháme. Těsto rozdělíme na 9 dílů. Dolní část zapleteme ze čtyř pramenů, střední část ze tří a horní část ze dvou pramenů. Vánočku před pečením necháme znovu dostatečně a dlouze vykynout. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme dozlatova na 160 - 170°C.

 

zdroj: www.hame.cz

 

Ingredience: