Veganský perník

Veganský perník

Perník podle Léni

Před mnoha lety jsem dostala na návštěvě u kamarádky klasický český litý perník, a protože byl jednoduše skvělej, tak jsem dostala taky recept, proč totiž hledat recept na perník, když můžete mít rovnou odzkoušený, který Vám chutná. A protože na něj dostanu občas chuť, tak jsem ho úplně jednoduše zveganizovala a tady je…

SUROVINY

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek třtinového cukru

kypřící prášek bez fosfátů (12g)

8 g perníkového koření (koupíte např. v obchodě Perníčkův sen v Haštalské) nebo použijete místo kypřícího prášku a perníkového koření rovnou kypřící prášek do perníku

špetka soli

3 poctivé lžíce kakaa

lžička skořice

hrnek vlažného sójového/mandlového mléka

½ hrnku řepkového/slunečnicového oleje

1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody

 

Nejdříve si vymažeme a vysypeme menší pekáček, nemáme-li nějaký moderní silikonový či teflonový kousek…. Troubu předehřejeme na 170°C. V mističce zalijeme chia semínka horkou vodou a necháme v mezičase bobtnat. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, špetku soli, kakao a skořici. Vše řádně promícháme, a nakonec přilijeme mléko, olej a chia semínko. Směs nalijeme do pekáčku a pečeme cca 30 až 40 minut.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet