Jablečný páj
Suroviny:
Těsto na formu 30 cm (v závorce úprava na formu 27 cm):
- 300 g hladké mouky (250 g)
- špetka soli
- 230 g vychlazeného másla (150 g)
- 1 vejce
- 2 lžičky octa
- 2 lžíce ledové vody (žádná voda)
Náplň:
- 5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
- 120 g třtinového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- 15 g másla
Příprava:
Těsto:
Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.
Náplň:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.
Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).
Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe plátky másla.
Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho „odřízli“ v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.
Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: