Silvestrovské vepřové koleno s vejmrdou
Na dobré pečené koleno potřebujete jen sůl a pepř. Pečínku podáváme s čerstvou vejmrdou a chlebem.
Ingredience:
Na maso:
2 vepřová kolena
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře
1 palice česneku
3 ks cibule
300 ml piva
čerstvý chléb k podávání
Na vejmrdu:
1 ks křenu
1–2 jablka
pár kapek citronové šťávy
1 lžička octa (dle chuti)
1 lžička krupicového cukru (dle chuti)
Postup:
Vepřová kolena prohlédneme a zbavíme štětin, pokud nějaké najdeme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem kosti. Osolíme a opepříme. Polovinu stroužků česneku nadrtíme a potřeme jimi kolena. Oloupeme cibuli a zbylý česnek, nakrájíme na plátky, kterými vyskládáme dno pekáče. Přidáme kolena a zalijeme pivem. Pekáč zakryjeme alobalem či poklicí a necháme do druhého dne v chladu marinovat.
Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Maso pečeme zakryté 2 hodiny, otáčíme ho a přeléváme ho výpekem, dokud nezačne vonět, zlátnout a odpadávat od kosti.
Když tušíme, že maso bude brzy hotové, připravíme si vejmrdu. Očistíme křen a oloupeme jablka, která zbavíme jadřinců. Křen i jablka nastrouháme do hlubokého talíře, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a dochutíme octem a cukrem.
Ingredience: