Pomalu pečené jarní jehněčí

Pomalu pečené jarní jehněčí

Suroviny

  • Jehněčí kýta s kostí 1500 g
  • Muškátový oříšek mletý 0.5 lžička
  • Fenyklová semínka mletá 0.5 lžička
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Mrkev 3 ks
  • Tymián 6 snítek
  • Hovězí vývar 150 ml
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 100 ml
  • Mletá paprika sladká 0.5 lžička
  • Cibulka jarní 1 svazek
  • Celer řapíkatý 3 stonky
  • Červená cibule 3 ks
  • Rozmarýn 2 snítky

 

POSTUP

Předehřejte troubu na 200 °C. Celerové stonky nakrájejte na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky. Jarní cibulky podélně rozpulte a nakrájejte na třícentimetrové špalíky.

Připravte si koření na maso ‒ v malé misce smíchejte polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidejte podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřete do masa. Pokud máte čas, nechte maso chvíli marinovat.

Zbývající olej rozpalte v kastrolu nebo pekáči a opečte na něm jehněčí ze všech stran. 

Maso vraťte zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj udělejte řadu drobných zářezů do hloubky. Dovnitř vtlačte na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn.

Na dno pekáče dejte všechnu zeleninu, přidejte tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Po 5 minutách položte na zeleninu maso, přiklopte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte do trouby. 

Pečte 10 minut na 200 °C a potom stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte další 3‒4 hodiny, až bude maso krásně měkké. 

 

TIP! Pokud máte maso s kostí, určitě ji neodstraňujte. Díky ní bude mít pečeně lepší chuť.

 

 

zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/pomalu-pecene-jarni-jehneci/1847

 

Ingredience: