Pomalu pečené jarní jehněčí
Suroviny
- Jehněčí kýta s kostí 1500 g
- Muškátový oříšek mletý 0.5 lžička
- Fenyklová semínka mletá 0.5 lžička
- Stroužek česneku 2 ks
- Mrkev 3 ks
- Tymián 6 snítek
- Hovězí vývar 150 ml
- Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 100 ml
- Mletá paprika sladká 0.5 lžička
- Cibulka jarní 1 svazek
- Celer řapíkatý 3 stonky
- Červená cibule 3 ks
- Rozmarýn 2 snítky
POSTUP
Předehřejte troubu na 200 °C. Celerové stonky nakrájejte na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky. Jarní cibulky podélně rozpulte a nakrájejte na třícentimetrové špalíky.
Připravte si koření na maso ‒ v malé misce smíchejte polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidejte podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřete do masa. Pokud máte čas, nechte maso chvíli marinovat.
Zbývající olej rozpalte v kastrolu nebo pekáči a opečte na něm jehněčí ze všech stran.
Maso vraťte zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj udělejte řadu drobných zářezů do hloubky. Dovnitř vtlačte na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn.
Na dno pekáče dejte všechnu zeleninu, přidejte tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Po 5 minutách položte na zeleninu maso, přiklopte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte do trouby.
Pečte 10 minut na 200 °C a potom stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte další 3‒4 hodiny, až bude maso krásně měkké.
TIP! Pokud máte maso s kostí, určitě ji neodstraňujte. Díky ní bude mít pečeně lepší chuť.
zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/pomalu-pecene-jarni-jehneci/1847
Ingredience: