Mělnický chřest s pěnou z kozího sýru, redukcí z balzamikového octa a s listy salátů
Co budete potřebovat:
Zelený a bílý chřest
150 g čerstvého kozího sýra
450 ml smetany
2 plátky želatiny
150 ml balzamikového octa
50 g medu
Mix salátů
Olivový olej
POSTUP:
Chřest oloupeme a spaříme v osolené vroucí vodě cca 2 minuty a poté ho vložíme do studené vody. Kozí sýr s trochou smetany zahřejeme v rendlíku a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme namočenou změklou plátkovou želatinu a trochu osolíme. Do lehce vychladlé směsi (cca 35 °C) vmícháme našlehanou smetanu. Pozor, nesmí být přešlehaná! Hotovou pěnu formujeme do námi zvolené formy vyložené potravinářskou folií. Pěnu necháme přes noc ztuhnout v chladničce. Balzamikový ocet, med a cukr svaříme v rendlíčku do konzistence sirupu. Chřest nakrájíme na libovolné kousky, které smícháme s olivovým olejem a listy salátu.
Tip sommeliera: „Chřest z mělnické oblasti má vždy delikátní a dokonalou chuť. Proto je ideální spojení se Sauvignon Habánské sklepy 2019 pozdní sběr. Jemné aroma po bylinkách a bílých broskvích následně v chuti krásně podpoří vyvážená mineralita,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.
Ingredience: