Bramborový salát s medvědím česnekem
SUROVINY
- 800 g malých raných salátových brambor lze použít i středně velké pozdní brambory varného typu A
- 2 hrsti čerstvého medvědího česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 jarní cibulka
- 150 g ředkviček
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Připravte si hrnec na vaření brambor, napusťte do něj dostatek vody a začněte zahřívat. Mezitím očistěte brambory kartáčem (neloupejte!).
2) Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, přidejte brambory, ztlumte plamen na mírný stupeň a brambory vařte doměkka (potrvá to zhruba 15–25 minut – záleží na velikosti brambor).
3) Než se uvaří brambory, připravte si zálivku: medvědí česnek nasekejte najemno a smíchejte ho s olivovým olejem, hrubozrnnou hořčicí, solí a pepřem. Následně si nakrájejte zeleninu: jarní cibulku nasekejte najemno a ředkvičky nakrájejte na plátky.
4) Uvařené brambory sceďte a smíchejte se zálivkou. Poté k nim přidejte nasekanou jarní cibulku a nakrájené ředkvičky a vše promíchejte.
5) Hotový salát můžete podávat samostatně nebo jako přílohu (např. k pečenému kuřeti).