Bezlepkový banánový chléb s mandlemi
SUROVINY
- 100 g hladké mandlové mouky
- 100 g rýžové mouky hladké
- 10 g kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- 3× velký zralý banán
- 200 ml plnotučného mandlového mléka (pokojové teploty)
- 2× vejce
- 80 ml slunečnicového oleje
- 80 g javorového sirupu
- 50 g neloupaných mandlí (nadrtit)
POSTUP
1) Troubu předehřejte na 180 °C.
2) V jedné míse smíchejte obě mouky spolu s kypřicím práškem a skořicí.
3) Banány rozmačkejte vidličkou najemno.
4) Do druhé mísy dejte mléko, vejce, rozmačkané banány, olej a javorový sirup a promíchejte.
5) Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou směs a vše smíchejte v hladké těsto.
6) Připravte si chlebovou formu o velikosti 22 cm × 12 cm × 7 cm a vymažte ji olejem.
7) Těsto nalijte do formy a povrch posypejte nadrcenými mandlemi.
8) Vložte do trouby a pečte 40–45 minut na 180 °C. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
9) Hotovou buchtu nechte vychladnout na mřížce a poté ji vyklopte. Krájejte, až chléb úplně vychladne.