Paneer sýr se špenátem

Paneer sýr se špenátem

Paneer sýr

  • 1 litr čerstvého kozího mléka BonLait
  • 70 ml horké vody
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Na marinovaní sýra

  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky soli

Na omáčku

  • 400 g listového špenátu (může být čerstvý i mražený)
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce kozího bílého jogurtu Bon Lait
  • šťáva z půlky limety
  • sůl

 

POSTUP

Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy a odložíme stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu naléváme vodu s limetou. Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny, a vzniknou malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme asi 7 min, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavíme. 

Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku, a sýr přes něj spolu s tekutinou slijeme. Sýr řádně vymačkáme (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budeme muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku, můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, ve které máme ztvrdlou vykapanou placku sýra. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidáme koření na marinování a necháme odležet, stačí i chvilička, ale čím déle tím lépe.

Omáčka s paneerem

V pánvi na 1 lžíci ghí orestujeme dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghí, orestujeme špenát, přidáme postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 min. Nakonec vmícháme 2 lžíce bílého jogurtu. Ochutíme šťávou z limety a dosolíme.
Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.



www.bonlait.cz

 

 

Ingredience:

špenát listový