Lasagne ze sladkých brambor
SUROVINY
- 500 g syrových batát
- 130 g žluté cibule (nasekané najemno)
- 3 stroužky česneku
- 400 g cottage sýru
- 1 vejce
- 1 lžička mletého oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 lžička mletého tymiánu
- 1 lžička mletého rozmarýnu
- 800 g krájených loupaných rajčat z plechovky
- 100 g strouhané mozzarelly
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Troubu předehřejte na 185 °C. Batáty očistěte a nakrájejte, nebo nastrouhejte na tenké plátky (cca 2–3 mm). Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nasekejte najemno a česnek nastrouhejte najemno.
2) V misce smíchejte cottage s vejcem, lžičkou oregana, solí a pepřem a dejte stranou.
3) V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nasekanou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. K cibuli přidejte nastrouhané stroužky česneku a opékejte ještě další 1 minutu. Do pánve přidejte mleté maso a opékejte dalších cca 10 minut. Poté přidejte tymián, rozmarýn a loupaná rajčata, směs zamíchejte a odstavte.
4) Připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). První vrstvu vytvořte z ½ batátových plátků. Vyskládejte je na dno zapékací mísy, přelijte je ½ masové směsi a rovnoměrně rozprostřete po povrchu batát. Poté na masovou směs rovnoměrně navrstvěte ½ cottage směsi. Všechny tyto kroky ještě jednou zopakujte a poslední vrstvu posypte strouhanou mozzarellou.
5) Zapékaci mísu vložte do předehřáté trouby a pečte při 175–185 °C 35–40 minut.
6) Hotové lasagne rozdělte do 6 talířů a podávejte.
TIP! Pro vegetariánskou variantu lasagní opečte místo masa najemno nasekanou cuketu a lilek.
zdroj: https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/obedy-a-vecere/lasagne-ze-sladkych-brambor-1653/