Portobello steaky s avokádovou omáčkou a bramborami
SUROVINY
NA STEAKY:
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 4 žampiony portobello (očištěné)
- sůl
- pepř
PŘÍLOHA:
- 500 g syrových brambor (varný typ B)
- 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 1 hrst čerstvé petrželové natě (nasekané najemno)
NA OMÁČKU:
- 2 střední avokáda
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 hrst jarní cibulky (nasekané najemno)
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Brambory oloupejte a vařte v osolené vroucí vodě doměkka na mírném plameni 15–20 minut.
2) Mezitím si v míse připravte marinádu smícháním olivového oleje, šťávy z pomeranče, šťávy z citronu, tymiánu, soli a pepře.
3) Očištěné žampiony naložte do marinády, mísu přikryjte a dejte na cca 20 minut stranou.
4) Zatímco se žampiony marinují, připravte omáčku. Avokáda oloupejte, vypeckujte, nakrájejte na kostky, dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Do mísy prolisujte 2 stroužky česneku, přidejte olivový olej, šťávu z ½ citronu a jarní cibulku. Vzniklou omáčku promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
5) Žampiony vyjměte z marinády a smažte na pánvi s nepřilnavým povrchem při středním plameni cca 4 minuty z každé strany.
6) Uvařené brambory smíchejte s ghí a petrželovou natí.
7) Osmažené žampiony nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a podávejte s připravenými bramborami.
TIP! Žampiony portobello potřené menším množstvím olivového oleje můžete také grilovat na mřížce.