Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra

Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra

Suroviny (na 4 porce):

800 g jehněčí kýty
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
150 g celerové natě
6 pol. lžic olivového oleje
100 g másla
1 pol. lžíce uzené papriky
1 pol. lžíce fenyklových semínek
2 pol. lžíce medu
3 celé kousky skořice
1 lžička kajenské papriky
1 lžička drceného hřebíčku
30 g tymiánu
20 g soli

Na brambory batata harra:

600 g brambor
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
½ lžičky chilli
3 lžíce olivového oleje
lístky koriandru

 

Postup: 

  1. Jehněčí kýtu prošpikujeme celou skořicí a tymiánem a vmasírujeme směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenská paprika), které jsme předtím rozdrtili v hmoždíři. 
  2. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Totéž uděláme s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejeme a orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekanou zeleninu, celerovou nať a med. 
  3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidáme maso a ještě zprudka asi 5 minut restujeme. 
  4. Maso i se zeleninou přesuneme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C. 
  5. Před podáváním vyjmeme z masa skořici a tymián a nakrájíme ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové. 

 

Příloha: Brambory batata harra 

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. 

Postup: 

Na másle orestujeme česnek a chilli. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Necháme v troubě upéct do měkka. Na závěr přidáme lístky koriandru a promícháme.

„Při podávání naservírujeme na talíř nejprve brambory batata harra, přiložíme pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijeme výpekem,“ radí Tomáš Kunovský.

Tip šéfkuchaře: „Kdo nemá rád specifickou chuť koriandrových lístků, může je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

 

 

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz

 

Ingredience:

jehněčí maso