Pečení v podobě tartaletek s žloutkovým krémem
Suroviny:
Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1/8 kypřícího prášku (je to množství o velikosti asi kuličky hrášku)
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 větší lžička vody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň:
- 110 g cukru krupice nebo krystal
- 3 žloutky
- 40 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 10 g másla
Na dochucení vanilkového krému:
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžíce rumu, třešnovice, koňaku nebo kávy (nemusí být)
Na dochucení čokoládového krému:
- 40 g čokolády (50% kakaové hmoty a výš)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce mléka
Poleva z marmelády (lze vynechat):
- 80 g rybízové nebo meruňkové marmelády (nejlépe z domácího zdroje)
- 2 lžíce cukru krupice nebo krystal
Příprava:
Do mísy vložíme mouku, cukr, kypřící prášek a máslo. Zpracujeme na velmi sypkou drobenku (lze rukou, já používám robot). Přidáme vejce, trošku vody a vanilkový extrakt a těsto uhněteme do kompaktní koule. Zabalíme do folie a vložíme minimálně na hodinu do lednice.
Těsto na vále v rychlosti prohněteme a vyválíme na placku silnou asi 3mm. Vezmeme vykrajovátko / hrnek / misku nebo skleničku s průměrem cca o 2-3 cm větším než je formička na tartaletky a vykrojíme kruhy, které opatrně přemístíme do formiček a přimáčkneme na dno a boky. Těsto vyjde na 14 menších tartaletkových formiček (7,5 cm v průměru), nebo ho můžeme přemístit do koláčové formy o s půrměrem 25 cm.
Troubu rozpálíme na 190°C (horkovzduch na 170°C).
Z pečícího papíru vystřihneme kolečka nebo čtverečky o pár cm větší než tartaletky, vložíme je do každého koláčku, co nejvíce zatížíme fazolemi nebo speciálními pečícími kamínky a dáme je péct na 6 minut. Pokud bychom nepředpékali se zátězí, těsto by se bortilo a z košíčků by byly placičky.
Po 6 minutách by mělo být těsto zatuhlé. vyjmeme fazole i pečící papír ze všech formiček, vidličkou propícháme na několika místech dno a vrátíme do trouby na 8-10 minut. Korpus je upečen, jakmile se začne oddělovat od formičky a zezlátne. Formičky vytáhmeme z trouby ven, vložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Žloutky a cukru vyšleháme do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvedneme metlu, odkapávající těsto zanechává pomalu mizející stužku.
Do směsi postupně přimícháme mouku.
Mléko přivedeme téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přiléváme k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šleháme (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijeme směs do kastrolu se silným dnem a postavíme na středně silný plamen. Drátěnou metličkou neustále mícháme a oddělujeme od stěn a ode dna. Přivedeme k varu, stáhneme na menší oheň a vaříme další aspoň 3 minuty dokud se mouka neprovaří (poznáte to mimojiné i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).
Směs odstavíme z plamene a pomalu do ní přimícháme máslo.
Krém rozdělíme na poloviny (jedna část váží 225 g) a každou ochutíme podle návodu – zapracováváme gumovou stěrkou a krém oddělujeme od boků a dna nádoby.
- První polovinu ochutíme vanilkovým extraktem a rumem, třešňovicí, koňakem nebo kávou.
- Druhou polovinu ochutíme čokoládou, kterou rozpustíme ve vodní lázni společně s mlékem a vanilkovým extraktem.
Oba krémy zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a necháme zcela zchladnout a poté umístíme do lednice. Folie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.
Marmeládu protačíme přes jemné síto, vložíme do hrnce společně s cukrem a zahříváme. Povaříme asi 2-3 minuty, dokud nezhoustne natolik, aby vytvořila na lžičce tenký povlak (cukrářský teploměr by měl ukazovat asi 105°C). Směs odstavíme a ještě za tepla natřeme na dna tartaletek a necháme zatuhnout. Vytvoří se tak nepropustná vrstva, která zamezuje rozmáčení těsta krémem. Pokud budete plnit tartaletky těsně před konzumací, obejdete se i bez polevy a nebo stačí korpusy natřít marmeládou.
Dokončení:
Náplně přemístíme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a naplníme s nimi tartaletky.
Připravené ovoce omyjeme, nakrájíme na menší kousky (pokud je to nutné), posypeme asi 2 lžícemi cukru a necháme 10 minut stát. Pak ovoce scedíme a ozdobíme s ním krém.
Pokud nechceme konzumovat do následujících 12 hodin, ovoce potřeme čirým dortovým želé (připravíme podle návodu na sáčku v oslazené vodě), nebo připravíme znovu polevu z marmelády, ze stejného množství uvedené v receptu a ovoce jím potřeme.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: