Švestkový koláč s jablky
Suroviny:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- půl balíčku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g moučkového cukru
- špetka soli
- 250 g ricotty
- 2 žloutky
- 1 lžička citrónové kůry
Náplň:
- 350 g strouhaných oloupaných jablek
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 balíček skořicového cukru
- 2 lžíce sušených brusinek
- 1 lžička citrónové kůry
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
- několik švestek
- tuk na vymazání koláčové formy
- rozšlehaný žloutek se lžící mléka na potření těsta
- 2 lžíce sekaných ořechů na posypání před pečením
- moučkový cukr na posypání upečeného koláče
Příprava:
Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinové fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky. Mezitím si připravíme jablečnou náplň smícháním všech ingrediencí. Švestky očistíme, rozpůlíme a vypeckujeme, pokud jsou velké, rozkrájíme je na čtvrtiny. Vychlazené těsto rozválíme a podle horního obvodu koláčové formy rádlem vykrojíme kulatou placku. Přeneseme ji do vymazané formy, upravíme okraj a pak těsto potřeme rybízovou marmeládou a posypeme strouhanými ořechy. Dále rozetřeme jablečnou hmotu a na ni do kruhu rozložíme dílky švestek. Z odřezků těsta můžeme formičkou vykrájet ozdoby, které rozmístíme na koláč. Každý volný kousek těsta potřeme žloutkem rozšlehaným v mléku a nakonec koláč posypeme sekanými ořechy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170°C po dobu 20-25 minut dozlatova. Upečený horký koláč pocukrujeme.
Ingredience: