Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 120 min. Náročnost: **
Ingredience:
800 g hovězí kližky
800 g žluté cibule
80 g červené mleté papriky
80 g rajského protlaku
6 ks stroužků česneku
20 g drceného kmínu
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
0,3 l černého piva
10 g majoránky
0,2 l oleje na smažení
podle chuti sůl, pepř
Karlovarský knedlík:
10 ks rohlíků nebo toastového chleba
3 vejce
200 ml mléka
20 g listové petržele
100 g másla
půl čajové lžičky muškátového květu
Postup:
Hovězí guláš
- Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme do hněda. Přidáme nakrájené maso na kostky
a orestujeme. Dále přidáme mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujeme. Nyní zalijeme vývarem, černým pivem a přidáme prolisovaný česnek, kmín a sůl. - Guláš vaříme na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přiléváme pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě! Takto vaříme guláš do změknutí masa. Na konec přidáme majoránku
a znovu krátce provaříme.
Karlovarský knedlík:
- Rohlíky nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na 180 °C na přibližně 8 minut a následně necháme vychladnout. V mezičase si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Do rohlíků nebo toastového chleba přidáme mléko, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sníh z bílků, muškátový květ, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
- Z hotové směsi vytvoříme váleček, vložíme do potravinářské folie a ještě několikrát zarolujeme. Potravinářskou folii pořádně utáhneme z obou konců. Takto připravené knedlíky vaříme na páře přibližně 35 minut.
Tip: Omáčku můžeme zhruba 15 minut před koncem vaření zahustit syrovým nastrouhaným bramborem nebo chlebem. Na ozdobu můžeme použít na kolečka nakrájenou červenou cibuli nebo čerstvý nastrouhaný křen.
zdroj www.akademiekvality.cz