Meruňkový koláč s ořechovou pěnou
Suroviny:
Těsto na korpus:
- 1 žloutek
- 250 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 125 g cukru
Smetanová pěna:
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 1 zakysaná smetana
- 1 dl mléka
- 75 ml citrónové šťávy
Ořechový sníh:
- 4 bílky
- 75 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
- 175 g cukru
Příprava:
Vypracujeme hladké těsto, dáme do fólie a na 30 min do chladničky. Odležené těsto vyválíme, přendáme na plech a stejnoměrně rozprostřeme. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě na 175 °C asi 40 min.
Meruňky (množství takové, aby se hustě pokladl korpus) rozpůlíme a krátce povaříme. Slijeme z nich vodu a poklademe na vychladlý korpus.
Smetanová pěna:
Všechny ingrediance smícháme a ušleháme do pěny.
Zalijeme korpus s meruňkami pěnou a znovu pečeme na 175 °C asi 30 min.
Ořechový sníh:
Vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme mleté ořechy (můžou být lískové, ale na obrázku je verze s vlašskými) a cukr.
Upečený koláč potřeme ořechovým sněhem a necháme ne grilu ještě pár minut zapéct do zlatova.
Výroba je relativně složitá, ale výsledek stojí to za to!
Ingredience: