Meruňkový koláč s ořechovou pěnou

Meruňkový koláč s ořechovou pěnou

Suroviny:

Těsto na korpus:

  • 1 žloutek
  • 250 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 
125 g cukru

Smetanová pěna:

  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 dl mléka
  • 75 ml citrónové šťávy

Ořechový sníh:

  • 4 bílky
  • 75 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 175 g cukru

 

Příprava:

Vypracujeme hladké těsto, dáme do fólie a na 30 min do chladničky. Odležené těsto vyválíme, přendáme na plech a stejnoměrně rozprostřeme. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě na 175 °C asi 40 min.

Meruňky (množství takové, aby se hustě pokladl korpus) rozpůlíme a krátce povaříme. Slijeme z nich vodu a poklademe na vychladlý korpus.

Smetanová pěna:
Všechny ingrediance smícháme a ušleháme do pěny.

Zalijeme korpus s meruňkami pěnou a znovu pečeme na 175 °C asi 30 min.

Ořechový sníh:
Vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme mleté ořechy (můžou být lískové, ale na obrázku je verze s vlašskými) a cukr.

Upečený koláč potřeme ořechovým sněhem a necháme ne grilu ještě pár minut zapéct do zlatova.

Výroba je relativně složitá, ale výsledek stojí to za to!

 

Ingredience: