Dýňová polévka s hovězím vývarem a zeleninou

Dýňová polévka s hovězím vývarem a zeleninou

Ingredience

  •   České Ghíčko dle potřeby
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 pomeranč, šťáva z něj
  • 1/2 hokaido dýně
  • 1 bobkový list
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl dle chuti

Na dozdobení – pórek, pomeranč, konopné semínko

Na zjemnění můžeme použít mandlové mléko, já mám velmi ráda manlový nápoj z DM

Vývar

  • hovězí maso, ideálně s kostí dle potřeby (u abkm někdy vadí hovězí maso, lze použít i vepřové kosti
  • voda dle potřeby
  • 1 cibule
  • mrkev dle velikosti 2-3 kusy, kousek celeru, petržele
  • sůl dle chuti


Příprava
 

Dýně je surovina, která v současné době nesmí chybět v žádné domácnosti, roste snad na každé zahrádce je nenáročná na pěstování. Dýně má všestranné využití je to takový poklad z kterého jde nekonečně kouzlit a polévka z ní může mít nekonečno možných chutí. Já jsem měla chuť na sladkou variaci polévky, a jelikož mi manžel dovezl čerstvé pomeranče, neváhala jsem ani chvilinku a použila jsem šťávu z pomeranče právě na dochucení polévky. Konopné semínko je bohatým zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a obsahuje spoustu dalších cenných živin, zdravé tuky nesmí v podobě Ghí chybět, úžasná polévka, která nás v tom škaredém počasí příjemně zahřála a zároveň vrátila zpět do léta svojí hravou veselou barvou.

Než se pustíme do samotné přípravy polévky, bude zapotřebí připravit vývar. Do hrnce nandáme hovězí kosti nebo maso, osolíme, přidáme 2 velké mrkve, další kořenovou zeleninu, 1 cibuli, vaříme přibližně 1,5-2 hodiny.
Když máme vývar uvařený, přecedíme jej a využijeme k přípravě polévky.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou na kostičky pokrájenou mrkev, petržel, očištěnou, vydlabanou, pokrájenou máslovou dýni. Vše společně prohřejeme. Prohřátou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, vyjmeme bobkový list, zeleninu rozmixujeme, přidáme šťávu z pomeranče dle vlastní chuti, dosolíme, případně zjemníme jogurtem či smetanou, já použila mandlové mléko.

Před servírováním jsem polévku ozdobila pokrájeným pórkem, měsíčky oloupaného pomeranče a konopným semínkem.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz