Šlehačkové řezy

Šlehačkové řezy

Ingredience

korpus

  • 100g žitné mouky
  • 250g špaldové mouky jemně mleté (případně můžeme nahradit mouku v celém poměru a to 250g polohrubé mouky, dozajista půjde i bezlepková verze například pouze z rýžové mouky nebo mix pohanková/rýžová jen bude třeba ubrat mouku přibližně o 40g, bezlepkové mouky mají vyšší savost)
  • 5 – 6 vajec, podle velikosti, já mám domácí a tam je to vždy různé, obecně se řídím poměrem kolik váží vejce tolik mouky + 1 vejce pak navíc
  • 250-300 ml vlažné vody dle savosti těsta
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 150g panely či jiného sladidla
  • špetka soli
  • tuk na vytření a rýžovou polohrubou nebo hrubou mouku na vysypání formy
  • borůvkový džem na potření korpusu

šlehačková smetana

  • 2 kokosová mléka v plechu 400ml, já používám REAL 80%
  • 60g kakaového másla na zpevnění, lze i želatina či agar
  • vanilka
  • moučkový cukr dle chuti, lze i med či javorový sirup

ovocný přeliv s želatinou či agarem

  • 900g mraženého ovoce, (samozřejmě v létě lze i čerstvé, které navrstvíme na smetanu a zalijeme šťávou povařenou s želatinou či agarem – musí být vychladlá)
  • 5 lžic kvalitní vepřové nebo hovězí želatiny (u hovězí pozor pokud vadí hovězí maso) nebo 2,5 agarové tyčinky country life, množství použité na mražený stav ovoce

 

Příprava

 

Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, špetku soli. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já měla plech o rozměru necelých 40cm, ale je vyšší 3,5cm, počítejte, že moučník vyběhne a budeme vrstvit ještě smetanu a ovoce, tak ať máte dostatek místa.

Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout.

Pustíme se do přípravy kokosové šlehačky, kokosové mléko v plechu dáme na 30 nejdéle 45 minut do mrazáku, teď v zimě pokud skladujete mléko v chladu stačí těch 30 minut, případně máme předchlazené den předem z lednice. Tuhý podíl přendáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící, přidáme vanilku, sladidlo a začneme šlehat na plné otáčky, nakonec zašleháme i rozpuštěné, vychladlé kakaové máslo, které nám šlehačku zpevní. Kokosové mléko se našlehá stejně jako smetana, takto připravenou šlehačku si dáme vychladit do lednice.

Pustíme se do přípravy ovocného přelivu. Do rendlíku si dáme malé množství vody, přibližně 250ml, do které rozpustíme želatinu, můžeme lehounce přihřát.

Do hrnce nasypeme ovoce, necháme povolit, přilijeme želatinu a začneme vařit, pokud bude nutné přidáme trošku vody, tolik, aby se nám ovoce nepřichytilo, vše společně povaříme a necháme zcela vychladnout, ideálně když se nám začne během chladnutí lehce lepit ovoce a šťáva na prst, nepanikařte, že není hned vše tuhé. Vezměte část ještě horké ovocné směsi s želatinou a dejte do lednice. Je to zkouška tuhosti pro případ, že by bylo přidané želatiny málo. Pokud želatina tuhne a už nebudeme přidávat necháme zcela vychladnout.

Následně vezmeme upečený korpus, který potřeme borůvkovým džemem, dle druhu ovoce, které budeme dávat na povrch volíme vhodnou marmeládu či džem. Potíráme z důvodu, aby nám šťáva nezatekla pod korpus a následně jej nerozmáčela.

Na džem navrstvíme připravenou smetanu, plech dáme takto do lednice a čekáme na vychladnutí ovocného přelivu. Když je zcela želatina s ovocem vychladlá, vezmeme naběračku, vybereme ovoce, navrstvíme na šlehačku, opatrně, nespěcháme a šťávou následně již jen přelijeme, hotovo, dáme do lednice ztuhnout, bude to trvat tak 1 hodinu.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz

 

Ingredience:

ghíčko