Nekynuté vegan koláče
Ingredience
- 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
- 300g špaldové mouky hladké
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 120g alsanu bio- vegan tuk, další alterntivy tuku:České Ghíčko, kterého postačí 100g, či másla pokud je tolerováno
- špetka soli
- 1 lžička panely či jiného cukru
- špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby
Náplň
- borůvky či jiné ovoce dle potřeby
- drobenka – lžíce tuku, 1 lžíce polohrubé špaldové mouky nebo mix ovesné mouky a mandlové mouky, 3 lžíce panely či jiného sladidla
- na potření naředěná meruňková zavařenina
Příprava
Dlouho malé dělalo problémy kynuté těsto a přes kojení byl velký problém. Já s ním mívám problém také a jsem vždy nafouklá jak bublina, hlavně s dvěma dětmi vychytat dobu kynutí je někdy zajímavé a čas je drahý. Chvíli jsem si nekynuté, bezvaječné těsto mazlila a dnes se konečně povedlo luxusní, nadýchané těsto. Toto těsto je univerzální místo kynutého. Je velmi rychlé na přípravu a věřím, že z něj půjdou langoše a vdolky, musím vyzkoušet je úžasné.
Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme povolený tuk, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.
Těsto jsem neválela, pomoučnila jsem si ruce, vytvarovala koláčky, kladla na plech s pečícím papírem, obtiskla jsem dno skleničky do mouky a vytlačila střed na koláči, udělal se mi dolík, který jsem naplnila borůvkami a posypala připravenou drobenkou.
Koláče pomažeme naředěnou meruňkovou zavařeninou místo vajíčka. Pečeme na 180-200°C do zrůžovění přibližně 15minut.
zdroj: ceskeghicko.cz
Ingredience:
cuketa margarín Alsan bio ovoce dle vlastní chuti ghíčko mouka špaldová