Hrnkový knedlík
Ingredience
- Hrubá mouka 200 g
- Čerstvá BIO vejce 6 ks M 2 ks
- Čerstvé mléko plnotučné 200 ml
- Rohlík 3 ks
- Vepřové sádlo škvařené
- Mlýnek mořská sůl 2 špetky
POSTUP
- Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli, žloutky a namočené rohlíky.
- Bílky osolte a vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Vše propracujte do lehce řidšího těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka.
- Směs dejte na 15 minut odstát pod utěrku.
- Těsto pak plňte do sádlem nebo olejem vymaštěných hrnků, vždy do přibližně 3/4 výšky.
- Hrnky s těstem vložte do vroucí vody tak, aby byla do poloviny výšky hrnků.
- Přikryjte šikmo poklicí, aby mohla utíkat pára pryč (podložte ji vařečkou).
- Vařte na mírném plameni 25–30 minut.
- Poté hrnky opatrně vyndejte z vody a položte dnem vzhůru na prkénko.
- Z dobře vymaštěného hrnku by vám po částečném vychladnutí měl knedlík vypadnout prakticky sám.
- Pokud ne, můžete si pomoci příborovým nožem.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/hrnkovy-knedlik