Hovězí guláš se zeleninou
Ingredience
- sádlo či Ghí a nešetříme
- 2 -2,5kg hovězího masa, já používám hovězí zadní a jelikož vařím i pro malého tak ořech, jinak luxusní je z kližky
- 6 velkých cibulí
- 1 hlavička česneku
- 2-3 hrsti majoránky dle vlastní chuti
- lahůdková paprika Grešík 3-4 polévkové lžíce
- 1 konzerva sekaných bio rajčat – 400g nebo 6-8 velkých rajčat
- himalájská sůl dle chuti
- 1 pořádná cuketa, oloupaná, vydlabaná
- přibližně 3 litry vody
- pepř čtyř barev dle chuti nebo 1 chilli papričku
- pokud máte rádi guláš lehce nasladko tak trošku moučkového cukru
lze připravit i zcela bez masa, příprava stejná jen s vynecháním masa. Uvaříme si fazole adzu-ki, uděláme stejný základ omáčky a když je omáčka hotová a rozmixovaná vložíme do omáčky uvařené fazolky a krátce povaříme.
Příprava
Základem každého guláše je pěkné maso a cibule. Na ghí či sádle (dávám přibližně 3-4 lžíce) orestujeme cibuli dohněda, následně přidáme na kostky pokrájené hovězí maso, necháme jej zatáhnout, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, dávám větší polovinu hlavičky a zbytek si nechávám na doladění, poprášíme paprikou, která se nám nesmí přichytit, omáčka by byla hořká, přidáme majoránku, kterou v rukách promneme, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme rajčata zbavená slupky (lépe se zbaví slupky když se spaří horkou vodou) a najemno nastrouhaná cuketa.
Uzavřeme tlakový hrnec, já vařím guláš přibližně 45 minut, záleží jak velké kostky masa nakrájíme, jak je maso staré. Po 45 minutách otevřeme tlakový hrnec, vyzkoušíme jestli je maso dostatečně měkké. Pokud ano, maso vyndáme mimo, vezmeme tyčový mixér a omáčku rozmixujeme, maso vrátíme zpět a guláš dochutíme, teď začíná ta pravá alchymie, trošku toho a onoho, většinou mi stačí přidat trošku soli, česneku, majoránky a případně naostřit či dosladit, tam už je to hodně o vlastní chuti. Podáváme s oblíbenou přílohou.
zdroj: ceskeghicko.cz
Ingredience:
cuketa česnek hovězí zadní rajčata sekaná (plechovka) ghíčko