Štrúdl – vděčný dezert pro každou příležitost

Štrúdl – vděčný dezert pro každou příležitost

 

Suroviny na těsto (na 2 kusy):
250 g hladké mouky
50 g Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka
2 vejce
3 lžíce vody
1 lžíce jablečného octa
sůl

Suroviny na náplň:
500 g jablek
½ citronu
4 lžíce hnědého cukru (nebo 3 lžíce bílého)
6 lžic strouhanky
100 g Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle na tenké plátky. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a nastrouhaná jablka jí pokapeme. Přisypeme hnědý cukr a zlehka s ním jablka promícháme.

Na pánvi rozpustíme 1 lžíci Ghí se skořicí a vanilkou a opražíme na něm strouhanku. Připravíme si těsto: mouku nasypeme do mísy, přidáme 50 g Ghí se skořicí a vanilkou, obě vajíčka, jablečný ocet, vodu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly. Z každého kusu těsta vyválíme tenký plát. Střed plátu vždy posypeme opraženou strouhankou, na kterou navrstvíme připravená jablka. Oba štrúdly zavineme a opatrně je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým Ghí se skořicí a vanilkou. Pečeme asi 35 minut při 180 °C, až povrch zezlátne a štrúdl začne krásně vonět.

 

Tip: Ghí se skořicí a vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

Zdroj: www.ceskeghicko.cz

 

 

Ingredience:

jablka ghíčko