Domácí toastový chléb
Suroviny:
- 50 g másla
- 450 ml vlažné vody
- 30 g čerstvého droždí
- 750 g hladké mouky
- 14 g soli
- olej na vymazání formy
- forma na biskupský chlebíček o rozměrech 30x10x10
Příprava:
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.
Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta.
Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem.
Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm.
Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu – k zapaření).
Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy.
Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: