Bramborová taštička plněná hruškovými povidly s marinovanou hruškou se skořicí a vanilkovou zmrzlino

Bramborová taštička plněná hruškovými povidly s marinovanou hruškou se skořicí a vanilkovou zmrzlino

INGREDIENCE

600 g brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
150 g krupice
Sůl
Hrušková povidla (1 lžíce na jednu taštičku)
500 g hrušek
100 g cukru
4 dl červeného vína
2 celé badyány
1 celá skořice
4 kopečky vanilkové zmrzliny
Strouhanka

 

POSTUP

Víno, cukr, badyán a skořici přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Do vroucí směsi vložíme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky. Vaříme 2 minuty a necháme vychladit. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme sůl, krupici, hrubou mouku a rychle vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme ho na plát o tloušťce 1 cm, ze kterého pomocí sklenice vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm. Na střed kolečka naneseme povidla a překlopíme strany k sobě. Okraje přitiskneme, aby povidla nevytekla. Taštičky postupně vložíme do dvou litrů vařící mírně osolené vody, lehce promícháme a zvolna vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou. Hrušky v malé pánvičce s trochou vína svaříme do karamelové omáčky, následně omáčkou zalijeme uvařené taštičky. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a opečenou strouhankou s cukrem.