Tvarohový koláč s drobenkou a borůvkami
Suroviny:
Drobenka:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukru
- 180 g cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
- 80 ml mléka
- 500 g tvarohu (tučný ve vaničce)
- 1 vejce
- 130 g cukru moučka
- 500 g borůvek (nebo směs drobného ovoce s vyšším podílem sladkého druhu)
Příprava:
Zapneme troubu na 180° (horkovzduch na 160°C) , hluboký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Necháme povolit máslo na drobenku. Pak přisypeme oba cukry a mouku smíchanou s prášekem do pečiva. Rukou vypracujeme drobenku, která netvoří příliš žmolků (má velký podíl mouky a je poměrně sypká).
Do mísy vložíme všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a metličkou rozmícháme do hladka.
Omyjeme a odstopkujeme ovoce.
Na dno plechu dáme 2/3 drobenky a vyrovnáme, aby všude byla stejná vrstva. Posypeme ovocem tak, aby ovoce zakrývalo celou plochu těsta. Na ovoce nalijeme tvarohovou náplň a stěrkou jí rovnoměrně rozetřeme opět po celé ploše plechu. Náplň proteče kolem ovoce a v podstatě se s ním spojí do jedné vrstvy. Nahoru rozdělíme zbytek drobenky a vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme 50 – 60 minut dozlatova.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: