Toskánský cuketový koláč

Toskánský cuketový koláč

 

Obtížnost: střední | Porce: 12 | Čas: 30 minut

Ingredience

Cuketa 200 g
Soli 1 lžička
Loupaná slunečnícová jadérka 125 g
Kokosový cukr nebo třtinový 100 g
Vejce 4 ks
Vanilkový cukr 1 lžička
Šťáva z 1/2 Bio citronu
Kůra z 1/2 Bio citronu
Hladká mouka 100 g
Prášek do pečiva 1 lžička
Listy petrželky hrst
Listy bazalky hrst
Moučkový cukr  

POSTUP:

Oloupané cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme a necháme pustit šťávu.

Listy petržele a bazalky nasekáme na jemno. Na suché pánvi krátce opražíme slunečnicová jadérka a po vychladnutí je umeleme.

Mouku promícháme s práškem do pečiva a mletýma slunečnicovými jadérkami. Cukr s vejci ušleháme do pěny, přidáme vanilkový cukr, citronovou šťávu i kůru. Smícháme směs mouky a směs s vejci. K těstu přidáme důkladně vymačkanou strouhanou cuketu a petrželku s bazalkou.

Troubu předehřejeme na 175°C. Formu vyložíme papírem na pečení a naplníme cuketovým těstem. Pečeme 45 - 50 minut na nejnižším roštu trouby. Upečený koláč po 5 -10mnutech vyjmeme z formy a podáváme.

Kousky koláče poprášíme moučkovým cukrem a podáváme vlažný nebo studený případně ozdobený listy bazalky.

 
TIP: Pokud chcete, aby byl moučník nadýchaný a vláčný, měli byste žloutky a bílky vyšlehat zvlášť. Naženete do nich vzduch, ten dodá nadýchanost.

 

 

 

zdroj: www.lamart.cz