Pomerančová horká čokoláda s chilli

Pomerančová horká čokoláda s chilli

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 20 minut

Ingredience

 
Plnotučné mléko  500 ml 
Holandské kakao   2 lžíce 
Med   4 lžíce 
Hořká čokoláda 70%   200 g 
Smetana ke šlehání 30%   250 ml 
Pomeranč  1 ks
Mletá skořice  2 lžičky
Sušené chilli  


POSTUP

Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme kakao, med a metličkou promícháváme, tak aby nezůstali žádné hrudky. Odložíme stranou. Čokoládu nalámeme na malé kousky, rozpustíme ve vodní lázní a dobře promícháme. V jiném hrnci přivedeme smetanu k varu. Do rozpuštěné čokolády po 1/3 stěrkou zapracujeme zahřátou smetanu. Nejdříve začne vznikat hustá emulze a bude to vypadat, jakoby se čokoláda srazila. V tu chvíli přidáme další 1/3 smetany. Pokračujeme a zapracujeme celý zbytek smetany. Emulzi pak vmícháme do zahřátého ochuceného mléka. Hned po zamícháni servírujeme do hrnku a ozdobíme nastrouhanou kůrou z pomeranče, skořici a špetkou chilli.

Hned po zamícháni servírujeme do hrnku a ozdobíme nastrouhanou kůrou z pomeranče, skořici a špetkou chilli a nebo podle své fantazie, například růžovým pepřem nebo perníkovým kořením.

TIP
- Pro ještě intenzivnější pomerančovou chut' můžete použit hořkou čokoládou s pomerančem. Nejdůležitější častí postupu přípravy horké čokolády je ta, kdy se čokoláda začne jakoby srážet a přidáním tekutiny a rozmícháním stěrkou se emulguje na požadovanou texturu. Díky tomu je pak čokoláda je tak lahodná a jemná a intenzivní.