Pomerančová horká čokoláda s chilli
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 20 minut
Ingredience
Plnotučné mléko | 500 ml |
Holandské kakao | 2 lžíce |
Med | 4 lžíce |
Hořká čokoláda 70% | 200 g |
Smetana ke šlehání 30% | 250 ml |
Pomeranč | 1 ks |
Mletá skořice | 2 lžičky |
Sušené chilli |
POSTUP
Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme kakao, med a metličkou promícháváme, tak aby nezůstali žádné hrudky. Odložíme stranou. Čokoládu nalámeme na malé kousky, rozpustíme ve vodní lázní a dobře promícháme. V jiném hrnci přivedeme smetanu k varu. Do rozpuštěné čokolády po 1/3 stěrkou zapracujeme zahřátou smetanu. Nejdříve začne vznikat hustá emulze a bude to vypadat, jakoby se čokoláda srazila. V tu chvíli přidáme další 1/3 smetany. Pokračujeme a zapracujeme celý zbytek smetany. Emulzi pak vmícháme do zahřátého ochuceného mléka. Hned po zamícháni servírujeme do hrnku a ozdobíme nastrouhanou kůrou z pomeranče, skořici a špetkou chilli.
Hned po zamícháni servírujeme do hrnku a ozdobíme nastrouhanou kůrou z pomeranče, skořici a špetkou chilli a nebo podle své fantazie, například růžovým pepřem nebo perníkovým kořením.
TIP
- Pro ještě intenzivnější pomerančovou chut' můžete použit hořkou čokoládou s pomerančem. Nejdůležitější častí postupu přípravy horké čokolády je ta, kdy se čokoláda začne jakoby srážet a přidáním tekutiny a rozmícháním stěrkou se emulguje na požadovanou texturu. Díky tomu je pak čokoláda je tak lahodná a jemná a intenzivní.
zdroj: www.lamart.cz