Cibulačka se sýrovými krutony

Cibulačka se sýrovými krutony
Obtížnost: nízká | Porce: 6 | Čas: 30 minut

Ingredience

Cibule      500 g
Máslo    100 g
Kuřecí vývar   1,5 l
Bílé víno   150 ml
Cukr krupice    50 g
Tymián    3 snítky
Sůl, pepř  
Bageta     1 ks
Sýr gruyér   50 g
Vejce     1 ks
Petrželka  


POSTUP
 
Oloupanou cibuli překrojíme na polovic a nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, tymián a restujeme do zlatova. Poté posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Poté zastříkneme vínem a necháme odvařit.  Zalijeme vývarem a necháme vařit asi 20 minut. Dochutíme solí a pepřem.

Bagetu nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s rozšlehaným vejcem a nasekanou petrželkou. Takto připravenou směs klademe na plátky bagety a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.

Při servírování nalijeme polévku do talíře, na vrch poklademe upečené krutony a posypeme ještě nasekanou petrželkou.

Do polévky při servírování můžeme přidat sekanou petrželkou.

TIP
- Polévku můžeme připravit i zahuštěnou a to tak že orestovanou cibuli ještě zaprášíme 50g hladké mouky, společně s cibulí orestujeme a až poté zalijeme vývarem, nebo vodou.
- Cibulačku si můžeme připravit i s vejcem. Rozšleháme dvě vejce a úplně na konci vaření pomalu lijeme do horké polévky a současně lehce mícháme vařečkou. Polévku už nevaříme.