Netradiční jablečný nepečený koláč
Suroviny:
- 10 – 12 jablek, nakrájených na tenké plátky (lze i nastrouhat, ale krájená vypadají lépe)
- 400 g datlí (čerstvých nebo sušených)
- 200 g sušených fíků
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka muškátového oříšku (není nutno)
Příprava:
Korpus
V mixéru rozmixujte sušené fíky a cca 250g datlí. Mixujte tak dlouho, dokud se vše hezky nespojí a nemá konzistenci podobnou těstu na sušenky. Tuto hmotu poté vybereme a dáme na dno připravené formy. Korpus pořádně přitlačíme ke dnu, aby vytvořil pevnou vrstvu. (Podobně jako při přípravě cheesecake.)
Náplň
Rozmixujte tři jablka a zbytek datlí (150g). Přidejte mletou skořici a muškátový oříšek. Chceme dosáhnout krémovité konzistence, takže přilijte na závěr trochu vody, aby vše zřídlo.
Vrstvení
Jablka nakrájíme na tenké plátky, nebo je projedeme na struhadle. Plátky poté vrstvíme na stlačenou hmotu z datlí a fíků. Každou vrstvu proložíme trochou namixované náplně. Navrstvěte kolik je libo, odstraňte formu a podávejte!
Ingredience: