Zebra dort

 

přísady

  • 5 vajec
  • 250 g Korunního cukr moučka
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1/4 l oleje
  • 375 g mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 3 lžičky strouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g mascarpone
  • 130 g Korunního cukr moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Konzervované mandarinky 400 g
  • 10 listů želatiny
  • 5–6 lžíce pomerančového likéru
  • 1/4 l šlehačka
  • Meruňkový džem
  • Kakaový prášek

příprava

Oddělte žloutky a bílky a vyšlehejte z bílků na tuhý sníh. Vymíchejte žloutky, cukr moučku  a vanilkový cukr. Vmíchejte pomalu 1/8 l vlažné vody a olej. Tento proces by měl trvat alespoň 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pomerančovou kůrou a míchejte po částech. Jemně přimíchejte sníh z bílků.

Směs rozdělte na polovinu a jednu polovinu jemně promíchejte s kakaovým práškem a rumem.

Do vymazané a moukou vysypané formy na dort vložte 2-3 polévkové lžíce tmavého těsta a 2-3 polévkové lžíce světlého těsta. Tento postup opakujte, pokud se nespotřebují obě těsta. Těsto nevyhlazujte, ale nechte ho chvilku odstát, aby mohlo spojit (protéct navzájem).

Pečte v předehřáté troubě při 175 ° C po dobu asi 60 minut. Hotový dort nechte chladnout v otevřené troubě přibližně 15 minut a potom vyndejte a nechte vychladnout.

Smíchejte mascarpone, cukr moučku, citrónovou šťávu, mandarinky a šťávu z mandarinek. Želatinu namočte do studené vody na 5 minut, potom ji vymačkejte a rozpustíte v teplém pomerančovém likéru a zamíchjete do připraveného mascarpone krému. Šlehačku vyšlehejte do tuha a vložte do ní pokrájené kousky mandarinky. Krém nechte vychladnout cca.  30 minút.

Ochlazený koláč se natřete meruňkovým džemem, poté smetanovým krémem a posypeme kakaovým práškem.

 

 

 

zdroj: https://www.korunnicukr.cz/recepty/recipe-detail/zebra-dort/

 

 

Ingredience:

vejce