Zebra dort
přísady
- 5 vajec
- 250 g Korunního cukr moučka
- 1 ks vanilkového cukru
- 1/4 l oleje
- 375 g mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 3 lžičky strouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
- 2 lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce rumu
- 500 g mascarpone
- 130 g Korunního cukr moučka
- 1 lžíce citronové šťávy
- Konzervované mandarinky 400 g
- 10 listů želatiny
- 5–6 lžíce pomerančového likéru
- 1/4 l šlehačka
- Meruňkový džem
- Kakaový prášek
příprava
Oddělte žloutky a bílky a vyšlehejte z bílků na tuhý sníh. Vymíchejte žloutky, cukr moučku a vanilkový cukr. Vmíchejte pomalu 1/8 l vlažné vody a olej. Tento proces by měl trvat alespoň 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pomerančovou kůrou a míchejte po částech. Jemně přimíchejte sníh z bílků.
Směs rozdělte na polovinu a jednu polovinu jemně promíchejte s kakaovým práškem a rumem.
Do vymazané a moukou vysypané formy na dort vložte 2-3 polévkové lžíce tmavého těsta a 2-3 polévkové lžíce světlého těsta. Tento postup opakujte, pokud se nespotřebují obě těsta. Těsto nevyhlazujte, ale nechte ho chvilku odstát, aby mohlo spojit (protéct navzájem).
Pečte v předehřáté troubě při 175 ° C po dobu asi 60 minut. Hotový dort nechte chladnout v otevřené troubě přibližně 15 minut a potom vyndejte a nechte vychladnout.
Smíchejte mascarpone, cukr moučku, citrónovou šťávu, mandarinky a šťávu z mandarinek. Želatinu namočte do studené vody na 5 minut, potom ji vymačkejte a rozpustíte v teplém pomerančovém likéru a zamíchjete do připraveného mascarpone krému. Šlehačku vyšlehejte do tuha a vložte do ní pokrájené kousky mandarinky. Krém nechte vychladnout cca. 30 minút.
Ochlazený koláč se natřete meruňkovým džemem, poté smetanovým krémem a posypeme kakaovým práškem.
zdroj: https://www.korunnicukr.cz/recepty/recipe-detail/zebra-dort/