Francouzská polévka z černého kořene

Francouzská polévka z černého kořene
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut

Ingredience

Černý kořen  800 g
Smetana 30%  100 ml
Šalotka   50 g
Hladká mouka  50 g
Máslo   100 g
Petrželka  30 g
Olej   50 ml
Cukr  
Sůl, pepř  

POSTUP
 
Černý kořen oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s nakrájenou šalotkou lehce orestujeme na oleji.

Zalijeme zeleninovým nebo drůbežím vývarem, popřípadě vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Když je kořen měkký, rozmixujeme polévku ponorným mixérem do hladka, popřípadě propasírujeme přes sítko.

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou polévku přihustíme. Na závěr polévku zjemníme smetanou a přidáme špetku cukru. Podle potřeby ještě přisolíme a opepříme.

Podáváme s na kostičky nakrájenou a opraženou houskou, posypané nasekanou petrželkou a pokapané olivovým olejem.

TIP
- Jestliže nechceme polévku zahušťovat moukou, přidáme ke kořenu oloupané brambory a uvaříme do měkka. Rozmixované brambory polévku skvěle zahustí