Francouzská polévka z černého kořene
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut
Ingredience
Černý kořen | 800 g |
Smetana 30% | 100 ml |
Šalotka | 50 g |
Hladká mouka | 50 g |
Máslo | 100 g |
Petrželka | 30 g |
Olej | 50 ml |
Cukr | |
Sůl, pepř |
POSTUP
Černý kořen oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s nakrájenou šalotkou lehce orestujeme na oleji.
Zalijeme zeleninovým nebo drůbežím vývarem, popřípadě vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Když je kořen měkký, rozmixujeme polévku ponorným mixérem do hladka, popřípadě propasírujeme přes sítko.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou polévku přihustíme. Na závěr polévku zjemníme smetanou a přidáme špetku cukru. Podle potřeby ještě přisolíme a opepříme.
Zalijeme zeleninovým nebo drůbežím vývarem, popřípadě vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Když je kořen měkký, rozmixujeme polévku ponorným mixérem do hladka, popřípadě propasírujeme přes sítko.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou polévku přihustíme. Na závěr polévku zjemníme smetanou a přidáme špetku cukru. Podle potřeby ještě přisolíme a opepříme.
Podáváme s na kostičky nakrájenou a opraženou houskou, posypané nasekanou petrželkou a pokapané olivovým olejem.
TIP
- Jestliže nechceme polévku zahušťovat moukou, přidáme ke kořenu oloupané brambory a uvaříme do měkka. Rozmixované brambory polévku skvěle zahustí
zdroj: www.lamart.cz