Smažená rýže Nasi Goreng

Smažená rýže Nasi Goreng
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 50 minut

Ingredience

Rýže    400g (basmátí)
vejce    4 ks
olej    100 ml
Kuřecí prsa   400 g
Krevety    300 g (vyloupané a uvařené)
Sojová omáčka   40 ml
Arašídy    50 g
Šalotka    2 ks
Mladá cibulka   1 ks
Čínské zelí   200 g
Sůl, pepř  
   
Na pastu sambal:
Cibule    2 ks
Česnek    3 stroužky
Chilli paprička   1 ks
Koriandrová semínka  1 lžička
Cukr    30 g
Garnátová pasta  50 g
Limetka šťáva    1 ks 


POSTUP
Vejce ušleháme se solí do pěny. Pánev vymažeme olejem a na mírném ohni usmažíme z vajec tenké omelety. Necháme vychladnout, svineme a nakrájíme je na tenké nudle.

Na pastu sambal smícháme nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku bez semínek, koriandrová semínka, cukr, garnátovou pastu, šťávu z limetky dohromady a rozmixujeme v mixéru nebo utřeme v hmoždíři na hladkou pastu.

Ve woku rozpálíme olej, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a orestujeme, poté přidáme pastu sambal a společně restujeme, až se pasta rozvoní. Přidáme krevety, uvařenou vychladlou rýži, nakrájenou mladou cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékáme. Osolíme, opepříme a přidáme sójovou omáčku.

Na závěr přidáme do hotové rýže nakrájenou vaječnou omeletu, promícháme a horké podáváme.

Před podáváním můžeme posypat rýži nasekaným čerstvým koriandrem


TIP
- Místo kuřecího masa můžeme použít na nudličky nakrájené hovězí maso
- Nasi Goreng můžeme podávat i jako vegetariánské jídlo když z receptu vypustíme maso i krevety.
- Na sojové omáčce dost záleží, je dobré požívat sladkou Kikkoman nebo přímo omáčku Kecap manis
- Nasi Goreng můžeme obohatit i přimícháním čerstvých fazolových nebo sójových klíčků.