Smažená rýže Nasi Goreng
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 50 minut
Ingredience
Rýže | 400g (basmátí) |
vejce | 4 ks |
olej | 100 ml |
Kuřecí prsa | 400 g |
Krevety | 300 g (vyloupané a uvařené) |
Sojová omáčka | 40 ml |
Arašídy | 50 g |
Šalotka | 2 ks |
Mladá cibulka | 1 ks |
Čínské zelí | 200 g |
Sůl, pepř | |
Na pastu sambal: | |
Cibule | 2 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Chilli paprička | 1 ks |
Koriandrová semínka | 1 lžička |
Cukr | 30 g |
Garnátová pasta | 50 g |
Limetka šťáva | 1 ks |
POSTUP
Vejce ušleháme se solí do pěny. Pánev vymažeme olejem a na mírném ohni usmažíme z vajec tenké omelety. Necháme vychladnout, svineme a nakrájíme je na tenké nudle.
Na pastu sambal smícháme nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku bez semínek, koriandrová semínka, cukr, garnátovou pastu, šťávu z limetky dohromady a rozmixujeme v mixéru nebo utřeme v hmoždíři na hladkou pastu.
Ve woku rozpálíme olej, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a orestujeme, poté přidáme pastu sambal a společně restujeme, až se pasta rozvoní. Přidáme krevety, uvařenou vychladlou rýži, nakrájenou mladou cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékáme. Osolíme, opepříme a přidáme sójovou omáčku.
Na závěr přidáme do hotové rýže nakrájenou vaječnou omeletu, promícháme a horké podáváme.
Na pastu sambal smícháme nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku bez semínek, koriandrová semínka, cukr, garnátovou pastu, šťávu z limetky dohromady a rozmixujeme v mixéru nebo utřeme v hmoždíři na hladkou pastu.
Ve woku rozpálíme olej, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a orestujeme, poté přidáme pastu sambal a společně restujeme, až se pasta rozvoní. Přidáme krevety, uvařenou vychladlou rýži, nakrájenou mladou cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékáme. Osolíme, opepříme a přidáme sójovou omáčku.
Na závěr přidáme do hotové rýže nakrájenou vaječnou omeletu, promícháme a horké podáváme.
Před podáváním můžeme posypat rýži nasekaným čerstvým koriandrem
TIP
- Místo kuřecího masa můžeme použít na nudličky nakrájené hovězí maso
- Nasi Goreng můžeme podávat i jako vegetariánské jídlo když z receptu vypustíme maso i krevety.
- Na sojové omáčce dost záleží, je dobré požívat sladkou Kikkoman nebo přímo omáčku Kecap manis
- Nasi Goreng můžeme obohatit i přimícháním čerstvých fazolových nebo sójových klíčků.
- Nasi Goreng můžeme podávat i jako vegetariánské jídlo když z receptu vypustíme maso i krevety.
- Na sojové omáčce dost záleží, je dobré požívat sladkou Kikkoman nebo přímo omáčku Kecap manis
- Nasi Goreng můžeme obohatit i přimícháním čerstvých fazolových nebo sójových klíčků.
zdroj: www.lamart.cz