Thajská polévka Tom kha gai

Thajská polévka Tom kha gai
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 15 minut

Ingredience

Kuřecí maso   400 g
Olivový olej  50 g
Červená cibule   1 ks
Česnek    3 stroužky
Chilli papričky   10 g
Žampiony    200 g
Kokosové mléko  200 ml
Mrkev    200 g
Zázvor    20 g
Limetka    1 ks
Koriandr   dle chuti
Citrónová tráva   1 ks
Rybí omáčka   20 ml
Rýžové nudle tenké  100 g
Kořen galanga   10 g
Kafrový list   4 ks
Pórek    200 g
Sůl, pepř   dle chuti


POSTUP
Na rozpáleném oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, poté přidáme na plátky nakrájené žampiony, mrkev, cibuli a česnek. Zalijeme vývarem a necháme zavařit.

Poté přidáme na nudličky nakrájený zázvor, chilli papričku, kořen galangalu, citrónovou trávu, kafrový list a koriandr. Přidáme pár kapek rybí omáčky, šťávu z limetky a dle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme do polévky kokosové mléko a lehce provaříme.

Rýžové nudle připravíme dle návodu, scedíme a vložíme do talíře.

Nudle zalijeme hotovou polévkou a posypeme sekaným koriandrem.

Před podáváním vyjměte z polévky citrónovou trávu a kafrový list protože jsou nepoživatelné.

TIP
- Veškeré ingredience na thajskou polévku jsou v obchodech (případně u vietnamských prodejců) už docela běžně k dostání
- Místo koriandru můžeme posypat polévku i nasekanou petrželkou nebo mladou cibulkou.
- S chilli papričkou opatrně, raději přidávejte postupně, aby se polévka dala jíst.
- Citrónovou trávu před vložením do polévky překrojíme na větší kusy a lehce rozklepeme paličkou.