Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Ingredience
Lusk vanilky | 1 ks |
Bio citron | 1 ks |
Hruška | 2 ks |
Krupicový cukr | 140 g |
Skořice | 1 ks |
Mléko | 250 ml |
Instantní kukuřičná krupice na polentu | 100 g |
Vejce | 3 ks |
Přepuštěné máslo | 2-3 lžíce |
POSTUP
Z vanilky vyškrabeme špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupneme asi 5 cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Hrušky oloupeme, rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na silnější klínky. Zakapeme citronovou šťávou, aby nehnědly.
V silnostěnném kastrolu necháme pozvolna zkaramelizovat 90 g cukru. Opatrně vmícháme 200 ml vody a rozvaříme na hustší karamel. Přidáme do nej hrušky, semínka vanilky i lusk, skořici a proužek citronové kůry. Na středním plameni povaříme 5 až 10 minut, aby hrušky zůstali pevné. Vyjmeme je z kastrolu a karamelovou šťávu ještě 5 minut povaříme, pak do ní vrátíme hrušky.
Mléko svaříme se špetkou soli, strouhanou kůrou a 150 ml vody. Pramínkem vsypeme kukuřičnou krupici a za stálého míchani vaříme 10 minut až vznikne kaše. Polentu necháme vychladnout.
Vejce oddělte. Žloutek se zbylým cukrem vyšleháme do pěny a pak k ní vmícháme polentu. Bílky vyšleháme dotuha a vetřeme ke směsi. Na rozehřáté pánvi s trochu másla osmahneme lívanečky.
V silnostěnném kastrolu necháme pozvolna zkaramelizovat 90 g cukru. Opatrně vmícháme 200 ml vody a rozvaříme na hustší karamel. Přidáme do nej hrušky, semínka vanilky i lusk, skořici a proužek citronové kůry. Na středním plameni povaříme 5 až 10 minut, aby hrušky zůstali pevné. Vyjmeme je z kastrolu a karamelovou šťávu ještě 5 minut povaříme, pak do ní vrátíme hrušky.
Mléko svaříme se špetkou soli, strouhanou kůrou a 150 ml vody. Pramínkem vsypeme kukuřičnou krupici a za stálého míchani vaříme 10 minut až vznikne kaše. Polentu necháme vychladnout.
Vejce oddělte. Žloutek se zbylým cukrem vyšleháme do pěny a pak k ní vmícháme polentu. Bílky vyšleháme dotuha a vetřeme ke směsi. Na rozehřáté pánvi s trochu másla osmahneme lívanečky.
Hotové lívanečky ihned podáváme s karamelizovanými hruškami, zakápnuté trochou karamelové šťávy.
TIP
- Místo hrušek můžeme použit jablka.
zdroj: www.lamart.cz