Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 40 minut

Ingredience

Vejce    4 ks
Ocet    1 lžíce
Šunka od kosti   200 g
Kaiserka   2 ks
Pažitka  
   
Holandská omáčka:
Máslo    30 g
Žloutky    2 ks
Vinný ocet   1/2 lžíce
Citrónová šťáva   1/2 lžičky
Voda    1lžíce
Sůl, pepř  


POSTUP
Rozpustíme si máslo a necháme ho odstavené na teple. Do skleněné nebo kovové misky dáme žloutky, přidáme ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošleháme a položíme na kastrůlek s vodou, která je těsně pod bodem varu. Směs šleháme, až nám zhoustne. Misku sundáme z vodní lázně a pomalu pramínkem, za stálého míchání do ní přiléváme rozpuštěné máslo, dokud vše nespotřebujeme. Jestli se nám zdá omáčka hustá naředíme jí několika lžícemi vody. Dochutíme citrónovou šťávou a pepřem, nejlépe z mlýnku. Omáčku udržujeme v teple.

V kastrolu přivedeme k varu vodu s octem. Vejce rozklepneme do misky. Vodu stáhneme na minimum, lžící uděláme v kastrolu lehký vír a vlijeme vejce. Vaříme asi 4 minuty. V půlce varu vejce otočíme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Housky rozkrojíme napůl a spolu se šunkou opečeme na másle. Na opečenou housku položíme šunku, na ni vejce a přelijeme teplou holandskou omáčkou.

Posypeme např. nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

TIP
- Máslo přiléváme opravdu pomalu a nepřestáváme šlehat.
- Vejce můžeme servírovat i na opečeném toastu.
- Jestliže chceme i jiné varianty holandské omáčky stačí pozměnit ingredience. Když např. přidáme do omáčky nasekaný estragon, vznikne nám omáčka béarnská a když místo citrónu použijeme krvavý pomeranč tak máme omáčku maltézskou.