Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 40 minut
Ingredience
Vejce | 4 ks |
Ocet | 1 lžíce |
Šunka od kosti | 200 g |
Kaiserka | 2 ks |
Pažitka | |
Holandská omáčka: | |
Máslo | 30 g |
Žloutky | 2 ks |
Vinný ocet | 1/2 lžíce |
Citrónová šťáva | 1/2 lžičky |
Voda | 1lžíce |
Sůl, pepř |
POSTUP
Rozpustíme si máslo a necháme ho odstavené na teple. Do skleněné nebo kovové misky dáme žloutky, přidáme ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošleháme a položíme na kastrůlek s vodou, která je těsně pod bodem varu. Směs šleháme, až nám zhoustne. Misku sundáme z vodní lázně a pomalu pramínkem, za stálého míchání do ní přiléváme rozpuštěné máslo, dokud vše nespotřebujeme. Jestli se nám zdá omáčka hustá naředíme jí několika lžícemi vody. Dochutíme citrónovou šťávou a pepřem, nejlépe z mlýnku. Omáčku udržujeme v teple.
V kastrolu přivedeme k varu vodu s octem. Vejce rozklepneme do misky. Vodu stáhneme na minimum, lžící uděláme v kastrolu lehký vír a vlijeme vejce. Vaříme asi 4 minuty. V půlce varu vejce otočíme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Housky rozkrojíme napůl a spolu se šunkou opečeme na másle. Na opečenou housku položíme šunku, na ni vejce a přelijeme teplou holandskou omáčkou.
V kastrolu přivedeme k varu vodu s octem. Vejce rozklepneme do misky. Vodu stáhneme na minimum, lžící uděláme v kastrolu lehký vír a vlijeme vejce. Vaříme asi 4 minuty. V půlce varu vejce otočíme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Housky rozkrojíme napůl a spolu se šunkou opečeme na másle. Na opečenou housku položíme šunku, na ni vejce a přelijeme teplou holandskou omáčkou.
Posypeme např. nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
TIP
- Máslo přiléváme opravdu pomalu a nepřestáváme šlehat.
- Vejce můžeme servírovat i na opečeném toastu.
- Jestliže chceme i jiné varianty holandské omáčky stačí pozměnit ingredience. Když např. přidáme do omáčky nasekaný estragon, vznikne nám omáčka béarnská a když místo citrónu použijeme krvavý pomeranč tak máme omáčku maltézskou.
- Vejce můžeme servírovat i na opečeném toastu.
- Jestliže chceme i jiné varianty holandské omáčky stačí pozměnit ingredience. Když např. přidáme do omáčky nasekaný estragon, vznikne nám omáčka béarnská a když místo citrónu použijeme krvavý pomeranč tak máme omáčku maltézskou.
zdroj: www.lamart.cz