Salát Caponata

Salát Caponata
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 90 minut

Ingredience

Lilek    400 g
Černé olivy    100 g
Piniové oříšky    50 g
Ciabatta   400 g
Cibule    100 g
Česnek   2 stroužky
Řapíkatý celer   100 g
Fenykl   150 g
Cuketa    200 g
Rajčata    250 g 
Olivový olej   200 ml
Rostlinný olej   150 ml
Rajčatový protlak    50 g
Cukr krupice   30 g
Vinný ocet červený  100 ml
Bazalka    1 svazek
Rozinky sultánky    50 g
Mořská sůl, pepř


POSTUP
Lilek nakrájíme na cca 2cm kostky a osolíme. Necháme asi 20 minut vypotit a potom opláchneme a osušíme utěrkou. V pánvi na olivovém oleji opečeme na kostky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, česnek a olivy do změknutí, poté přidáme rajčatový protlak, cukr a ocet. Vše přivedeme k varu a stáhneme z ohně.

V troubě předehřáté na 180°C opražíme piniové oříšky rozložené na plechu do zlatova a na druhém plechu opečeme ciabattu nakrájenou na kostky do zlatova.

Fenykl a cuketu nakrájíme na stejné kostky jako lilek, lehce obalíme v mouce a smažíme postupně v hrnci na rozpáleném oleji do zlatova. Opečenou zeleninu vyjmeme na papírovou utěrku a necháme okapat. Každý druh zeleniny smažíme zvlášť.

Všechnu osmaženou a okapanou zeleninu přendáme do velké mísy, přidáme směs z opečené cibule a celeru, přidáme na kostky nakrájená rajčata, natrhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a olivový olej. Osolíme a promícháme. Mísu překryjeme fólií a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Ještě horká smažená zelenina nám krásně propojí všechny chutě salátu. Poté vmícháme opečený chleba a necháme ještě půl hodiny odležet v pokojové teplotě. Poté ihned podáváme.

Podáváme po vychladnutí na pokojovou teplotu.

TIP
- Piniové oříšky můžeme na sucho opražit i na pánvi.
- Do salátu můžeme přidat i kapary.
- Salát se výborně hodí k pečeným masům jako příloha.
- Jestliže chceme salát bez lepku, obalíme zeleninu před smažením místo mouky v solamylu.