Galettes s ovocem
Suroviny:
Těsto:
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 žloutek
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce vody
Ovocná náplň:
- 400 g vypeckovaného ovoce (např. 200 g rybízu a 200 g višní)
- 20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
- 50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
- 20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
- lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Příprava:
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Sypké ingredience smícháme dohromady. Ovoce omyje, vypeckujeme a odstopkujeme, necháme okapat. Následně v míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené.
Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.
Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) – pokusíme se válet dokulata (mně se to moc nevedlo, placky byly spíš čtverhranné a nakonec to na jejich vizáž nemělo vliv:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky. Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy.
Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.
Podáváme zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: