Řezy karamelka
Suroviny:
Na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce teplé až horké vody
Na povrch:
- 1 marmeláda či džem
- cca 1,5 balíčku piškotů
- rum + voda (cca 1dcl v poměru 1:1)
- čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření + kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu – kaštany )
Krém:
- 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel
- 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný)
- kostka másla (např. Zlatá Haná)
Na plech:
- tuk
- hr. mouka na vysypání plechu či pečící papír
Příprava:
Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slazeného kondenzovaného mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychladnout. Vychladlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše opatrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychladlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povrch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo. Dáme ztuhnout do lednice.
Ingredience: