Polévka z dýně a červené čočky

Polévka z dýně a červené čočky

Suroviny:
1/4 dýně
1/2 hrnku červené čočky
2 mrkve
1 batát
1 středně velká cibule
kousek zázvoru (asi 3 cm)
2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem
sůl, drcený kmín, koriandr
1 hrst sekané hladkolisté petržele

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme najemno.
  2. V hrnci rozehřejeme ghíčko a přidáme nejprve zázvor, kmín a koriandr, aby se koření mohlo hezky rozvonět. Pak vsypeme všechnu další pokrájenou zeleninu a krátce opečeme, aby se tuk, zelenina a koření vzájemně propojily.
  3. Následně vsypeme čočku a vše v hrnci zalijeme 1,5 litrem vody a osolíme (případně použijeme zeleninový vývar).
  4. Polévku povaříme asi 20 minut a po této době ji rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.


Tip Andrey Zpěvákové Dostálové:

Polévku podávejte s nasucho opečenými dýňovými a slunečnicovými semínky a lžičkou dýňového oleje. Hodí se posypat sekanou petrželkou.

 

 

zdroj: www.ceskeghicko.cz