Špaldová vánočka ze Světa zdraví

Špaldová vánočka ze Světa zdraví
  • 480 g Country life mouka špaldová celozrnná jemně mletá
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g másla
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 35 g droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • hrst sekaných mandlí
  • citrónová kůra

 

Rozinky namočíme  do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí.

Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky.

Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku.

Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.

Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/spaldova-vanocka

 

Ingredience: