Medové perníčky z žitné mouky ze Světa zdraví
- 760 g žitné celozrnné mouky
- 300 g třtinového cukru
- 4 vejce + 1 na potření
- 50 g másla
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 4 lžičky perníkového koření
- citrónová kůra (chemicky neošetřena)
Utřeme cukr a vejce, přidáme změklé máslo a med. Prosijeme mouku, přidáme sodu, perníkové koření a kůru z citrónu. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet 12 hodin v lednici.
Po odležení těsto vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme požadované tvary, které poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháváme mezery, perníčky se pečením trochu zvětší.
Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 10-12 minut. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem, perníčky budou krásně lesklé. Po vychladnutí můžeme ozdobit citrónovou polevou.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/medove-pernicky-z-zitne-mouky
Ingredience: