Fazolová polévka podle tradičního jihotyrolského receptu

Fazolová polévka podle tradičního jihotyrolského receptu

Na čtyři porce fazolové polévky budete potřebovat:

300 g sušených fazolí
300 g bílého zelí
100 g vepřového bůčku (špek)
1 l zeleninového nebo hovězího vývaru a olej na restování zeleniny

Také si připravte 1 cibuli, polovinu bulvy celeru, 3 menší petržele, 3 mrkve, 3 stroužky česneku, 1 bramboru a 250 g rajčat.

A k tomu ještě koření: tymián, pepř a bylinkovou sůl.

 

POSTUP:

Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě. Do jednoho hrnce nalijte vývar, přidejte fazole a špek a uvařte doměkka. Cibuli, celer, petržel a mrkev nahrubo nakrájejte, česnek prolisujte, vše dejte do druhého hrnce na polévku a na oleji orestujte. Na kostičky nakrájejte bílé zelí, bramboru a rajčata a přimíchejte do hrnce s orestovanou zeleninou. Ochuťte kořením, zalejte trochou vody a nechte vařit. Jakmile máte uvařené fazole, přidejte jejich čtvrtinu do polévkového hrnce. Ze zbytku udělejte pyré, přimíchejte také do polévkového hrnce. Špek můžete nakrájet na kostičky, přidat do talíře a servírovat.