Tvarohový beránek ze špaldové mouky

Tvarohový beránek ze špaldové mouky

 

Ingredience

  • 3 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 230 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • citronová kůra asi z půlky citronu
  • vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku
  • stranou mléko na případné naředění


Postup

Pro tvarohové těsto je vždy nejdůležitější, abyste měli všechny suroviny ve stejné (nejlépe pokojové) teplotě. Proto si vyndejte vejce a tvaroh 2 hodiny předem na linku. Případně můžete i večer před přípravou. 

Na těsto nejprve ušlehejte vejce s cukrem do pěny, získat nadýchanou světlou pěnu z vajec může trvat i patnáct minut. Tento krok ale neuspěchejte, je to základ pro nadýchané tvarohové těsto. Následně přidejte zchladlé tekuté máslo a také zašlehejte tvaroh. Stranou promíchejte mouku s práškem do pečiva a přisypte do směsi, opět zapracujte. Poté vyškrábejte vanilku a nastrouhejte kůru, znovu promíchejte celé těsto, jestli nestéká, a přidejte pár lžic plnotučného mléka.

Vymažte důkladně formu a vysypte ji hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 160 stupňů.

Stáhněte těsto do formy a nechte zaklopené péct 50 minut při 160 stupních. Určitě celou dobu nechte beránka zaklopeného a neotevírejte troubu.

Hotového zchladlého beránka můžete zdobit třeba jarními květy a českou krajkou.