Obrácené plněné koláče

Obrácené plněné koláče

 

Suroviny na těsto:

600 g Polohrubá mouka
1 ks Droždí sušené Vitana
Špetka soli
100 g Cukr krupice
100 g Olej 
2 Žloutky 
1 Vejce 
250 g Mléko 
1 ks Prášek do pečiva Vitana
2 Žloutky na pomašlování

 

Suroviny na povidlovou náplň:

200 g Povidla 
10g Rum 

 

Suroviny na tvarohovou náplň:

250g Tvaroh 
1ks Citrónový cukr Vitana
1 Vejce 
10 g Cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový Vitana
10g Mléko  

Tip: Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.

 

Postup:

Těsto:
Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.

 

Povidlová náplň:
Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.

Tvarohová náplň:
V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.