Špaldové loupáčky

Špaldové loupáčky

 

Na kvásek:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce vlahého mléka

Na 12 loupáků:

  • 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 30 g droždí
  • 1 velké vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 200 ml vlahého mléka + 50 ml bokem
  • 60 g třtinového cukru

Na dokončení:

  • rozšlehané vejce s mlékem na potření
  • mák nebo plátky mandlí na posypání

 

Postup

Nejprve začněte kváskem – přidejte trochu mléka, klidně ho lehce prohřejte – na prst, teplota nesmí přesáhnout 40 stupňů, jinak znehodnotí droždí. K tomu přidejte nadrobené droždí, lžíci cukru a dejte na teplé místo. Stačí 15 minut, a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, máte vadné nebo starší droždí a je znehodnocené. Vyhoďte je a začněte znovu s novým.

Na těsto rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte a přesejte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce a cukr. Nakonec také máslo a kvásek. Do mísy nalijte 200 ml mléka, budete ale nejspíš ještě přilévat. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně. Musí být hladké, jednotné, pružné a nesmí se nikde drobit (tady si pomozte dalším mlékem). Takto hotové nechte pod utěrkou hodinu kynout na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí.

Když těsto vykyne, rozehřejte troubu na 160 stupňů. Napoprvé pečte s touto teplotou. Každá trouba se chová jinak a v některé je těch 160 lepších než častěji uváděných 180 stupňů.

Těsto po vykynutí rozdělte na dva bochánky, rozválejte je do kulaté placky silné asi 0,5 cm a rozkrojte na šest trojúhelníků. Každý trojúhelník ještě vyválejte, abyste zvětšili jeho plochu. Loupáky rolujte od širšího kraje trojúhelníku směrem k cípku. Cípek vždy schovejte pod loupáček, aby se během pečení loupák nerozbalil. Na plech se jich vejde šest, rozložte je tedy na dva plechy. Před pečením ještě nechte 15 minut kynout, těsně před vložením do trouby pomašlujte vejcem, posypte mákem nebo mandličkami a pečte 15 až 20 minut do zlatova.

 

 

 

Ingredience:

droždí mléko vejce