Brokolicový krém s krutony

Brokolicový krém s krutony

 

Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 50 min. Náročnost: *

Ingredience:

Brokolicový krém
500 g čerstvé brokolice
1 l zeleninového vývaru
1 žlutá cibule
100 g másla
250 ml smetany 30%
200 g brambor
2 stroužky česneku
podle chuti sůl, pepř

 

Krutony
4 krajíce toastového chleba

 

Postup:

Brokolicový krém

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci zpěníme na másle. Do hrnce dále přidáme očištěnou brokolici s košťálem.
  2. Oloupeme a na kostky nakrájíme brambory, očistíme česnek a společně přidáme k brokolici.
  3. Veškerou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
  4. Vaříme na mírném plameni přibližně 35 minut.
  5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a krátce povaříme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.

 

Krutony

  1. Krajíce toastového chleba nakrájíme na kostičky a na sucho opečeme v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.

 

Tip: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku
a nakrájet na kostky. Ty přidáme ke zbytku brokolice v hrnci a společně povaříme. Základní zeleninový vývar si můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložíme do hrnce a zalijeme vodou, jako když chceme vařit polévku. Lehce osolíme a vaříme přibližně 45 minut.

 

 

zdroj www.akademiekvality.cz