Brokolicový krém s krutony
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 50 min. Náročnost: *
Ingredience:
Brokolicový krém
500 g čerstvé brokolice
1 l zeleninového vývaru
1 žlutá cibule
100 g másla
250 ml smetany 30%
200 g brambor
2 stroužky česneku
podle chuti sůl, pepř
Krutony
4 krajíce toastového chleba
Postup:
Brokolicový krém
- Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci zpěníme na másle. Do hrnce dále přidáme očištěnou brokolici s košťálem.
- Oloupeme a na kostky nakrájíme brambory, očistíme česnek a společně přidáme k brokolici.
- Veškerou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
- Vaříme na mírném plameni přibližně 35 minut.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a krátce povaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
Krutony
- Krajíce toastového chleba nakrájíme na kostičky a na sucho opečeme v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.
Tip: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku
a nakrájet na kostky. Ty přidáme ke zbytku brokolice v hrnci a společně povaříme. Základní zeleninový vývar si můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložíme do hrnce a zalijeme vodou, jako když chceme vařit polévku. Lehce osolíme a vaříme přibližně 45 minut.
zdroj www.akademiekvality.cz