Vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem
Suroviny:
Maso:
800 g vepřového masa (kýta, bok, plec, krkovice)
1 lžička papriky sladké mleté
0,5 lžičky kajenského pepře
0,5 lžičky pepře bílého mletého
větší špetka soli
4 lžíce olivového oleje
2 limetky k podávání
Omáčka:
150 g nesolených arašídů
kousek (asi 2 cm) zázvoru
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky chilli kousků
150 ml kokosového mléka
100 ml vody
pár kapek limetkové šťávy
sůl
čerstvě mletý pepř
Salát:
1 salátová okurka
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ limetkové šťávy
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny). Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily. Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli vychladnout a potom rozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaný zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilejeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou.
Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme. Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 oC). Maso napíchneme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je potřeba ho pravidelně otáčet.
Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.