Rebarborové chutney
Ingredience
- 500 g bio rebarbory
- 200 g bio cibule
- 300 g bio jablka
- 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
- 300 ml bio vinného octa
- 300 g třtinového cukru
- 50 g strouhaného bio zázvoru
- 2 stroužky bio česneku
- hrst kuliček bio hořčičného semínka
- pár kuliček bio pepře
- kůra z bio citronu
- špetka kari koření
- špetka soli
POSTUP
Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.
Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě. Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.