Švestkový jahelník
Potřebujeme:
200 g suchých jáhel
švestky (podle velikosti pekáčku)
4 vejce
2 lžíce medu
hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
Ghíčko se skořicí a vanilkou
Postup:
- Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
- Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
- Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
- Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
- Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
- Navrch navrstvěte zbytek směsi.
- Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.
Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.