Švestkový jahelník

Švestkový jahelník

Potřebujeme:
200 g suchých jáhel
švestky (podle velikosti pekáčku)
4 vejce
2 lžíce medu
hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
Ghíčko se skořicí a vanilkou

 

Postup:

  1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
  2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
  3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
  4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
  5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
  6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
  7. Navrch navrstvěte zbytek směsi.
  8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.

 

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.

 

 

 

 

Ingredience:

švestky