Piškot s ovocem a pudinkovým želé

Piškot s ovocem a pudinkovým želé

Suroviny:

  • 4 ks žloutku
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 4 ks bílku
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • tuk na vymazání plechu
  • 1 ks smetany ke šlehání
  • 1 vanilkového cukru
  • 1 ks ztužovače šlehačky
  • 2 ks zakysané smetany
  • meruňkový kompot (případně jiný, či čerstvé ovoce, pokud už máme)
  • 1 l vody
  • 1 ks Tangu, nebo Vitacitu
  • 120 g cukru
  • 2 ks vanilkového pudinku

 

Příprava:

PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a mléko. Do mouky přimícháme prášek do pečiva (musíme jednat rychle). Vyšleháme tuhý sníh. Žloutky, cukr a olej vyšleháme, přidáme mouku a mléko a zamícháme. Nakonec lehce přimícháme sníh. Nalejeme do nachystaného plechu a pečeme na 180 stupňů do zlatova (asi 20 minut).
Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté si připravíme krém.

KRÉM: Do nádoby ke šlehání vlejeme 1 smetanu ke šlehání, přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Šleháme do krému. Poté do krému postupně dáme 2 zakysané smetany a moučkový cukr dle chuti. Nyní již mícháme vařečkou. Hotový krém rozprostřeme na piškot. Na krém poklademe kompotované meruňky. Šťávu z kompotu si odložíme na želatinu. (Můžeme využít i jiné ovoce, např. kiwi, mandarinky…)Dáme chladit do lednice.


Mezitím si připravíme želatinu.

ŽELATINA: Do hrnce vlijeme 1 l vody (můžeme použít šťávu z meruňek 500ml šťávy+ 500ml vody)- trochu vody si odlejeme na rozmíchání pudinku, dále 1 tang (můžeme použít i vitacit, příchuť záleží na vás, já použila tropic) a 120g cukru. Přivedeme k varu, až nám to začne vřít přidáme směs 2 pudinků rozmíchaných ve vodě a vaříme se zbytkem asi 2 minuty. Poté sundáme z plotny na chladné místo a necháme vychladit. Při chlazení občas promícháváme. Poté nalijme na připravený piškot s krémem a meruňkami a necháme ztuhnout.

 

Ačkoliv se recept může zdát dlouhý, příprava je jednoduchá. Tato buchta je skvělá v tom, že se dá různě obměňovat. My tentokráte měli meruňky, bez krému, jenom s želatinou – dobrota. Co vy? Znáte tenhle dezert, nebo ho vyzkoušíte poprvé? Dejte nám vědět, jak to dopadlo!

Ingredience: